claas logo large data

Historie

Al meer dan 80 jaar voegen we waarde toe aan de mechanisatie. In de onderstaande tijdlijn schetsen we kort de mijlpalen uit onze geschiedenis.

   

1938

De start van het bedrijf Rietman

Steven Rietman een boerenzoon met een goed stel hersens. Na een trap van een paard te hebben gekregen verdiept hij zich in techniek. Hij heeft zich ingeschreven bij de kamer van koophandel in het jaar 1938. Steven begon zijn bedrijf in schuurtje van slechts 3 bij 3 meter  aan de Hasselterdijk 4 in Hasselt (overijssel).

   

1940

De jaren 40

Techniek was zijn speerpunt in zijn bedrijfsactiviteiten. Na reparaties van o.a. fietsen, wagens, windmolens ontdekten steeds meer omliggende boeren dat  terecht konden bij Steven Rietman voor allerhande technische klussen. Hij stond bekend als de plaatselijke smid.

Steven Rietman begon aan de bouw van landbouwwagens. Rond de 2e wereld oorlog was er behoefte naar stroom voorzieningen. Steven Rietman begon aan de bouw van windmolens. Deze windmolens met totale lengtes van 24 meter werden bevestigd op de palen van de hooibergen.

   

1946

Bouw van de Autotrekker

 

De behoefte naar mechanisatie leefde op. Omdat in deze tijd nieuwe tractoren nog niet toereikend was voor de meest omliggende boeren, begon Steven zelf met de bouw van tractoren. Deze tractoren (ook wel auto-trekkers genoemd) waren opgebouwd uit verschillende onderdelen uit auto's en vrachtwagens welke gestrand zijn in de voorbije oorlog.  Tot  1957 zijn er 18 stuks gebouwd.

   

1956

Officeel Kramer dealer

Officeel dealer van Kramer tractoren.  Kramer afkomstig uit het Duitse Gutmadingen. Deze tractoren bleken het uiterst goed te doen. Kwaliteit stond hoog in het vaandel. Tot 1966 zijn er 68 stuks verkocht. Veelal werden er paarden ingeruild,welke door veehandelaars of slagers weer werd gekocht. 

   

1960

De jaren 60

De 60e jaren begon Steven met de constructie van diverse soorten machines. Deze werden verkocht onder de naam RICON (Rietman Constructie). o.a. Zwaan baggerlepels, deze slootreinigingsmachines waren eenvoudig en bruikbaar op trekkers vanaf 12pk. Deze machines vonden zich een weg door heel nederland.

   

1969-

Heden

Officieel Zetor dealer

Officeel dealer van Zetor tractoren. Zetor is afkomstig uit Tsjechië. Zetor is een fabrikant van tractoren die tot op de dag van vandaag nog steeds actueel is. Begin jaren 90 stond de teller op 100 stuks verkocht. 15 jaar later 500 stuks.

   

1970-

Heden

Tuin- en Park machines

Wat begon als machines rondom het boeren erf breidt zicht in de jaren 70 uit richting de professionele bedrijven als hoveniers, stratenmakers, gemeentes en consumenten uit de weide omgeving. Kettingzagen, bosmaaiers, gazonmaaiers, tuintractoren vinden

   

1981

Officeel Renault dealer

Naast  Zetor tractoren zijn we sinds 1981 ook officieel Renault dealer. Geen onbekende naam in de regio Hasselt. Renault uit het Franse Le Mans, kent een rijke geschiedenis in tractoren. Bestaande Renault klanten konden weer optimaal worden geholpen.

   

1986

Nieuwe locatie

Door dat het pand aan de Hasselterdijk te klein was geworden. Werd er gekeken naar een nieuwe locatie. De nieuwe locatie werd gevonden nabij gelegen aan de industrieweg. Een hal van 50x21m werd in eigen beheer gebouwd en een nieuwe locatie voor de verkoop van tractoren, machines, tuin en park goederen is gerealiseerd. Rietman staat bekend als de winkel als motto: voor Boeren, burgers en buitenlui.

   

1990

 

Realisatie van Melkfabriek Juliana naar Rietman Mechanisatie

De wens om beide vestiging onder 1 dak te krijgen kreeg begin jaren 90 een bezondere wending. Schuin tegenover de Hasselterdijk staat een al lang leegstaande melkfabriek. Gekeken werd door Steven Rietman en beide zoons Gerrit en Wout of dit vervallen pand + omliggende grond kon worden aangepast naar onze maatstaven. Hallen en schoorsteen werden er gesloopt. Op deze plek en fundering werd  nieuwbouw voor winkel en showroom gerealiseerd.  De achterliggende hallen werden omgebouwd naar werkplaats, magazijn en opslaghallen. Begin 1993 is de realisatie voltooid. De opening geschied door (opa) Steven Rietman en kleinzoon Steven Rietman

Waar het tot op de dag van vandaag nog steeds gehuisvest is.

   
1990- Heden

Buitenspeelgoed, skelters, traptrekkers en trampolines

Rietman begon eind 80e jaren met de eerste skelters. Wat begon als enkele skelters van Mammoet en BERG om te beginnen, vervolgde zich als met eigen transport met maximaal 30 stuks skelters gestapeld vanuit Wekerom/Barneveld. Wat zich weer vervolgde met ruim 500 skelters per jaar. Ondertussen hebben duizenden tevreden kinderen het succes van de skelter ervaren. De onverwoestbare kwaliteit van de skelters blijkt een schot in de roos. Ook trampolines, traptrekkers en speelhuisjes vinden op dezelfde manier de spelende eindgebruiker.

   

1994

Officieel Hurlimann dealer

In Zwolle en omstreken verdwenen diverse bedrijven met dealerschappen van Same en Lamborghini en Hürlimann voorheen O.de Leeuw landbouw. Om ons werkgebied te vergroten zagen we een geschikte mogelijkheid deze eindgebruikers van deze SLH merken van dienst te kunnen zijn, mede omdat toenmalig Zetor importeur ook importeur van het Zwitserse / Italiaanse Hürlimann was, werd besloten tot een volwaardig dealerschap.

   

2003-Heden

Renault oranje wordt Claas groen

Claas neemt in 2003 de agriculture divisie over van Renault. Claas al sinds 1913 een pionier in landbouwmachines veranderd met de tractorendivisie  in de grootste full-line landbouwmachinebouwer. De kwaliteit en ontwikkeling maken grote sprongen en het merk Claas is het snelst groeiend bedrijf binnen de landbouwsector.  Rietman heeft als Long-Line van Claas hebben naast een gerenommeerd sterk merk in tractoren ook een ruim assortiment zwadharken, schudders, maaiers en opraapwagens, persen, verreikers, en shovels  in ons pakket. 

   

2018

Rietman 80 Jaar

2018 is voor ons jubileum jaar. Sinds 1938  is Rietman uw partner. De jubileum werd gevierd tijdens een grote voorjaarshow. Moderne  tractoren en machines versus 80 jaar mechanisatie in beeld.

   

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

© Rietman Sint Jansklooster. Alle rechten voorbehouden.

Please publish modules in offcanvas position.